Výživa u  Parkinsonovy nemoci

 

Na webových stránkách My Perfect Dish   www.myperfectdish.com/    

byla odborně zpracována výživa u  Parkinsonovy nemoci (PN) a obsahuje vědecky přesné rady o tom, kdy je nejlepší čas k jídlu, klíčové kategorie potravin a doporučení týkající se vláken, bílkovin a příjmu masa. Můžete také přizpůsobit svůj vlastní dietní plán a přizpůsobit svůj nákupní seznam. Schválila jej Evropská asociace Parkinsonovy nemoci (EPDA), dietní nástroj je navržen tak, aby byl snadno použitelným zdrojem.

Knut - Johan Onarheim, prezident EPDA, říká: "Jako jediná evropská zastřešující organizace Parkinsonovy nemoci, EPDA je velmi hrdá, že může podpořit tento projekt, který je založen na solidních vědeckých a lékařských odůvodněních. Vyvážená a pestrá strava je důležitá pro každého, ale to je ještě důležitější pro lidi s Parkinsonovou chorobou, protože správný příjem potravy může zlepšit kvalitu jejich života, stejně jako účinky léčebných procedur."

Projekt je podporován Zambon farmaceutickou společností.

 

Nutriční terapie u Parkinsonovy nemoci (PN).

 

Vyvážená a zdravá výživa je zvláště důležitá při PN, může pomoci při zvládání příznaků, jako je zácpa, pomalé trávení a potíže s polykáním. Jídlo může být ovlivněno příznaky, jako je třes nebo ztuhlost, a proto může být užitečné použít například speciální příbory, jako jsou příbory s upravenými držadly nebo váženými kelímky. Pro některé lidi může snížený čich a chutě ovlivnit jejich potěšení z jídla, proto je vhodné jíst malo, ale často, aby se zabránilo přetížení žaludku, zpomalování trávení a minimalizace problémů s polykáním.

VLÁKNINY: zvýšení denního příjmu potravin bohatých na vlákniny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, čočka, celozrnné chleby a obiloviny, může pomoci při zácpě.

BÍLKOVINY: pokud zjistíte, že po jídle s obsahem bílkovin dochází k "vypnutí", možná budete chtít snížit příjem bílkovin ráno a na oběd a zvýšit příjem bílkovin při večeři. 

MASO: snížit spotřebu masa (ale nevylučujte ho úplně) a místo toho jíst více ryb.

U některých lidí s PN by měly být potravinové skupiny ( sacharidy, bílkoviny ) rozděleny rovnoměrně po celý den, pro jiné může být užitečné, aby každý typ jídla byl rozdělen na různé jídla během dne, čímž se zvyšuje spotřeba sacharidů v každém jídle a omezí se konzumace bílkovin pouze ve večerních jídlech. Potřeby každého jednotlivce, reakce na příjem bílkovin a účinnost léčby se liší.

 

Potraviny mají potenciál ovlivnit vstřebávání mnoha léků.

 

Tři hlavní jídla a dvě občerstvení by měly být načasovány v nastavených intervalech tak,aby se maximalizovala účinnost předepsaných léků s následujícími poměry celkových denních kalorií: 

- snídaně 20%;

- oběd a večeře o 35% každý;

- občerstvení každé 5%.

Snídaně: by mohla být káva s plátkem chleba, nejlépe celozrnným, s džemem nebo medem. Občerstvení může být založeno na ovoci nebo komplexních sacharidech, jako jsou slaniny nebo krekry.

Oběd: se může skládat ze spousty těstovin, rýže nebo obilovin, jako je špalda, ječmen nebo oves, bez přídavku bílkovin (maso, ryby, vejce, sýry nebo luštěniny), doprovázené přílohou vařené nebo syrové zeleniny, olivový olej a ovoce.

Večeře: se může skládat z bílkovin (maso, ryby, vejce, luštěniny nebo sýr), doplněné zeleninou, ovocem a také chlebem nebo bramborami, těstovinami.

Příjem bílkovin by neměl překročit 0,8 g na kilogram ideální hmotnosti. Pro některé lidi by to mělo být omezeno pouze na večerní jídlo, i když to znamená, že noční pohyb je omezen.

 

CARBOHYDRÁTY, TUKY A VLÁKNINY.

Sacharidy: Sacharidy samy o sobě neinterferují s předepsanými léky, přestože se zdá, že v některých případech působí na jejich transport do mozku jako důsledek zvýšené sekrece inzulínu, což snižuje hladinu cirkulujících aminokyselin.

Tuky: Příjem tuků by měl být kontrolován, protože zpomaluje vyprazdňování žaludku, a proto prodlužuje čas absorpce léků. Kromě toho dieta bohatá na nasycené tuky zvyšuje hladinu cholesterolu a riziko cerebrovaskulárních onemocnění. Monoasytné tuky (olivový olej) a polynenasycené tuky (ryby a sušené ovoce) jsou vhodnější kvůli jejich ochraně.

Vláknina: nejméně 30-35 g vlákniny by se mělo jíst denně, aby se snížila zácpa. Vlákna by měla být s výhodou nerozpustná (otruby), protože to urychluje vyprazdňování žaludku a průchod střevem.

 

VÍNO A ALKOHOL

Červené víno je lepší vzhledem k jeho vyššímu obsahu resveratrolu, což je silný antioxidant, který také zvyšuje hladinu "dobrého" cholesterolu. Obecně však alkoholické nápoje by měly být konzumovány opatrně, protože rozšiřují krevní cévy, stejně jako některé léky předepsané. Je zřejmé, že jedna nebo dvě sklenice vína nejsou škodlivé pro dospělé, dokonce ani pro ty s PN. 

 

Tyto návrhy jsou pouze pokyny. 

Měli byste se poradit se svým lékařem před změnou stravy, zejména pokud jde o účinky stravy na léky.